Barnets Lov blev til som en del af aftalen Børnene Først. Børnene Først blev vedtaget af et stort politisk flertal i maj 2021. Barnets Lov er, efter en udskydelse, trådt i kraft d. 1. januar 2024.
Med Barnets Lov tillægges barnet flere processuelle rettigheder, og barnets mulighed for at spille en mere aktiv rolle i egen sag styrkes.
Hvad der reelt sker af lov- og praksisændringer, dykker vi ned i på denne side om Barnets Lov.
Formålet med Barnets Lov
Overordnet set ønsker regeringen og et bredt flertal i Folketinget at styrke indsatsen for udsatte børn og unge, så børnene modtager den rette hjælp og støtte tidligt i deres liv.
Konkret har det indtil videre mundet ud i 7 overordnede temaer:
- Bedre og tidligere indsats for udsatte børn og familier
- Færre skift og mere stabilitet
- Barnets Lov – flere rettigheder til børnene
- Bedre kvalitet i anbringelser
- Bedre kvalitet i sagsbehandlingen og styrket retssikkerhed
- Godt ind i voksenlivet
- Fra aftale til virkelighed
De 7 temaer skal overordnet sikre:
Et øget fokus på barnets rettigheder, materielle og processuelle lovændringer, bedre sagsbehandling og nye implementeringstiltag.
Hvornår træder Barnets Lov i kraft?
Oprindeligt skulle Barnets Lov være trådt i kraft i januar 2023, men det blev udsat, og loven trådte i kraft d. 1. januar 2024.
Tidslinje for Barnets Lov
2019 – Nytårstalen
Statsminister, Mette Frederiksen (S), varslede i sin første nytårstale et større fokus på de socialt mest udsatte børn med et tydeligere fokus på barnets rettigheder og bedre sagsbehandling samt flere tvangsanbringelser af udsatte børn. Hun ville – med egne ord – være børnenes statsminister.
2020 – Regeringens udspil ”Børnene Først”
I 2020 kom regeringens udspil ”Børnene Først” i form af et ”faktaark”, hvor regeringen redegjorde for, hvilke tanker den havde på området.
2021 – Partierne enige om 7 temaer
Efter forhandlinger i foråret 2021 blev stort set alle partier enige om en ”aftaletekst”, der indeholder 7 temaer, som en ny lov skal indeholde.
2024 – Barnets Lov træder i kraft
Den 1. januar 2024 er loven trådt i kraft, og loven skal evalueres efter henholdsvis 2 og 4 år.
Hvem skal arbejde med Barnets Lov?
Særligt børns rettigheder og tidligere kvalificeret opsporing af børn med behov for støtte er hovedfokus i den nye lovtekst. Derfor bliver en lang række fagpersoner berørt af Barnets Lov.
Det er vigtigt at klarlægge, hvilken betydning loven får for den enkelte medarbejders kerneopgaver.
Fagpersoner, som er berørt af Barnets Lov:
- Sundhedsplejersker
- Pædagoger
- Lærere
- Socialrådgivere
- Familierådgivere
- Familieplejekonsulenter
- Tilsynskonsulenter
OBS: Ansatte i de generelle tilbud på almenområdet bliver ikke direkte berørt af ændringerne, men især tillæggelsen af flere rettigheder til barnet vil formentlig få en afsmittende effekt på arbejdet med børn og familier - også uden for den sociale børnesag.
Familierådgiverne bliver naturligvis direkte berørt, når de skal til at løse opgaver og træffe afgørelser efter en ny lov. Selv om mange af servicelovens regler fortsætter – måske i en lidt ændret form – så ved vi af erfaring, at det tager tid at omstille sig til nye regler og §-numre. Hertil kommer, at loven bygges op på en lidt anden måde end den nugældende servicelov. Der er ingen tvivl om, at der er store forventninger til en ændret praksis på det sociale børneområde, og det er nok så meget det, loven handler om, end store egentlige lovændringer.
Andre socialrådgivere og ansatte på det sociale område vil også blive berørt, idet det naturligvis forventes, at alle ansatte har et relevant kendskab til hele den sociale lovgivning.