Der er 75.000 mennesker i Danmark, der har en spiseforstyrrelse, og 80.000 mennesker, der selvskader. Videnscenter for spiseforstyrrelser og selvskade (VIOSS) mener, at der er lige så mange mennesker, som har en risikoadfærd i forhold til begge grupper. Det er altså over 300.000 mennesker, der enten har udviklet selvskade eller en spiseforstyrrelse – eller som er i risiko for det.
Den gennemsnitlige debutalder for blandt andet anoreksi er 14 år - og hvis ikke disse unge mennesker får en forståelse for, hvorfor sindet skaber tanker om kontrol med mad, motion, krop og selvskade, så risikerer de at miste mange gode og vigtige år af deres liv. Ikke nok med, at de unge kan miste betydningsfulde år af deres liv, så er virkeligheden desværre også, at 10 % af de mennesker, der udvikler anoreksi, ender med at dø af det.
Derfor er det helt afgørende, at vi som fagprofessionelle får mere viden om dette emne. Vi skal kende til risikoadfærd og tidlig opsporing, og vi skal vide, hvordan vi kan hjælpe unge mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade til at blive raske – ikke bare symptomfrie. Dette kan vi blandt andet gøre ved at tage udgangspunkt i ”De Tre principper”, som er et nyt psykologisk paradigme i Danmark, der peger på, hvordan vores sind fungerer, og hvordan vi finder tilbage til vores egen indre sundhed og balance.
Hvad er ”De tre Principper”?
De Tre Principper er tanke, bevidsthed og livskraft, som er tre neutrale byggesten, der til sammen skaber vores oplevelse af livet fra øjeblik til øjeblik. Principperne omkring livskraft og bevidsthed peger på, hvem vi var, da vi kom til verden – og at vi er designet til at bevæge os mod ro, lethed, glæde og energi i livet. Tanken er den ”glemte forbindelse”; det er vores tolkning af tankerne, som bestemmer, hvordan vi opfatter livet. Tanker i sig selv er neutrale. Vi kan ikke styre, hvilke tanker vi får, men vi kan vælge, hvilke tanker vi tager alvorligt, og hvilken værdi vi giver tankerne.
Forståelsen af ”De Tre principper” kan være en stor hjælp for mennesker, der lider. Det er ikke en teknik, vi skal lære. Det er noget, der skal erfares og opleves indefra. Herigennem vil vi opdage, at vi stadig kan mærke livskraftens guidning og sundhed indefra, og at vi gennem denne opmærksomme bevidsthed kan lære at finde ud af, hvornår vi kan stole på vores tanke-følelses-system, og hvornår vi ikke kan.