DLD står for Developmental Language Disorder - på dansk “udviklingsmæssig sprogforstyrrelse” – og betyder kort fortalt, at barnet eller den unge har vanskeligheder ved at lære, forstå og bruge sproget. Barnet eller den unge kan fx have svært ved at huske nye ord, sætte dem rigtigt sammen til sætninger, besvare spørgsmål og forstå beskeder og instruktioner.
Man regner med, at så meget som 7-8% af alle børn har DLD. Det svarer til 1-2 børn i hver skoleklasse. DLD er derfor næsten 7 gange så hyppig som fx autismespektrumforstyrrelser, men fordi den har været mindre kendt, har den ikke fået samme opmærksomhed.
Det er heldigvis ved at ændre sig nu, og DLD har med rette fået mere fokus de seneste år.
DLD er et skjult handicap hos mange børn og unge
DLD kan være svært at opdage. Det er derfor vigtigt, at du som fagperson ved, hvilke tegn du skal lægge særligt mærke til, så du kan hjælpe og støtte barnet med de rigtige indsatser.
Børn vokser ikke fra DLD uden specifik og målrettet hjælp. Nogle børn skal lære at håndtere deres sproglige vanskeligheder langt ind i voksenlivet. Det er derfor vigtigt, at de lærer at mestre gode kompenserende strategier, og at omgivelserne klædes godt på til at støtte dem bedst muligt.