Det er velkendt, at mennesker med autisme ofte får tillægsdiagnoser, herunder angst, der hyppigt ses som sekundær lidelse. Der er mange grader af ængstelighed, og der ses typisk en glidende overgang fra frygt, nervøsitet, bekymringer og til angst med et dertil hørende broget symptombillede. Det er vigtigt at tage hånd om sekundære lidelser og problemer, idet disse kan påvirke negativt i forhold til funktionsniveau og trivsel blandt mennesker med autisme – også selvom, det er autismen, der selvfølgelig er i fokus.
Når vi skal afhjælpe angst som sekundær lidelse til autisme, er det vigtigt, at det bliver gjort med udgangspunkt i autismen. Og samtidig er det vigtigt at kende symptomerne på angst, der kan komme til udtryk både fysiologisk, følelsesmæssigt, kognitivt og adfærdsmæssigt. Som fagprofessionel er du en central brik i livet for mennesker med autisme. Det er afgørende, at du kan hjælpe dem med at håndtere deres angst, så angsten ikke vokser, bliver vedholdende og dermed får store konsekvenser for dem i form af en invaliderende indflydelse på livet med risiko for negativ virkning på personens livsudfoldelser og daglige gøremål.
Angst som sekundær lidelse til autisme og det mangfoldige symptombillede er essentiel viden for dig som omsorgsperson. Derfor har vi sammensat et helt særligt kursus med teori og praksisnære redskaber til dig, der allerede har kendskab til autisme, men ønsker at gå et skridt videre i forhold til at tilegne dig viden om angst som sekundær lidelse til autisme. Kurset beriger dig med vigtige kompetencer til, hvordan du som fagprofessionel bedst hjælper unge og voksne mennesker med autisme og angst til større trivsel, selvværd, motivation og redskaber til selv at håndtere angsten.
Kursets indhold
Med en god blanding af teori og praksisnære redskaber giver psykolog, Louise Sandholdt Trip, dig:
- ekspertviden om, hvad angst er, herunder forståelse af frygt og angst, typer af angst samt hjernen og angst
- viden om, hvad det særlige er ved angst og autisme
- redskaber til, hvad du som fagprofessionel kan gøre, herunder
- metoder og tilgange til at håndtere angst
- kognitive og metakognitive tilgange
- eksponering som metode