Arbejder du med børn, unge eller voksne med autismespektrumforstyrrelse? Kurset “Autisme og mentalisering” hjælper dig til at forstå sammenhængen mellem autismediagnosen og den afgørende evne til at mentalisere - det er i kontakten og relationen, du bedst hjælper de mennesker, du arbejder med.
Mennesker med autisme oplever ofte helt konkrete vanskeligheder i evnen til at forstå egne og andres mentale og emotionelle tilstande og dermed at finde mening i adfærd. Derfor er udviklingen af evnen til at mentalisere en forudsætning for at føle gensidighed i kontakten til andre og have vedvarende og meningsfulde relationer. Mange konflikter - og specielt gennemgående, gentagne og uafsluttede konflikter - opstår på baggrund af manglende forståelse eller misforståelser.
Måske genkender du som fagprofessionel de mest fremtrædende forstyrrelser i mentaliseringsevnen, som mennesker med autisme kan opleve, og som netop kan være baggrund for misforståelser og opslidende konflikter:
- Udfordringer med at forudse andres opførsel og forstå de intentioner og motiver, der ligger bag andres adfærd
- Udfordringer med at forklare egen adfærd og forstå, hvordan andre opfatter den
- Udfordringer med at forstå den mellemmenneskelige interaktion grundet vanskeligheder med at forestille sig andres tanker og følelser
Disse udfordringer kan du som fagprofessionel imødekomme gennem specialiseret teoretisk viden og praktiske kompetencer i brugen af bevidst og kontrolleret mentalisering, specielt målrettet mennesker med autisme. Det handler grundlæggende om at jeg-støtte og jeg-styrke borgerens identitetsfølelse og at hjælpe borgeren til at blive mere bevidst om egne og andres mentale og følelsesmæssige tilstande - uanset borgerens kognitive funktionsniveau.