Tryg eller truet? Mennesker ramt af stress, angst og traumer har et nervesystem, der ofte er i alarmberedskab - kroppen er klar til at reagere, når noget mærkes eller registreres som værende farligt.
Når stressresponssystemet er aktiveret, og kroppen er i en konstant ”kamp, flugt eller frys ”-tilstand, lukkes der ned for det sociale nervesystem i vagusnerven. Parader går op, vores mentaliseringsevne mindskes, og vi føler os ikke længere trygge ved at indgå i sociale relationer. Der er heller ikke det samme overskud, da al energi bliver brugt på at være i ”alarmberedskab”. Dermed vil vi have svært ved at skabe og bevare gode sociale relationer.
Det danner en ond cirkel, for det er netop den sociale kontakt, som er med til at vække det autonome nervesystem, så vi igen begynder at leve og mærke os selv. Mennesker er sociale væsener - og det er gennem relationen til andre, at nervesystemet reguleres og igen bliver velfungerende og afbalanceret. Det at give og modtage omsorg og god social kontakt har en kæmpe indflydelse på, hvor meget stress, der er i kroppen.
Derfor er det vigtigt, at du som fagperson i mødet med børn, unge og voksne, der er ramt af stress, angst og traumer, har kendskab til det sociale nervesystem og vagusnervens centrale betydning. Således kan du støtte og hjælpe, blandt andet gennem øvelser, der stimulerer nervesystemet, og ved at skabe tryghed i omgivelser og relationer. Ligesom det åbner op for nye forståelser og udvikling at være nysgerrig på, ”hvad er der sket” frem for ”hvad er der galt”, når en person har symptomer på et overbelastet nervesystem.