diagnose eller opdragelse kursus
Børn & unge
Kursus

Diagnose eller opdragelse?

Hvornår er et barns adfærd udtryk for en diagnose, og hvornår er den et resultat af opdragelsen? Det kan være svært at vurdere for dig som fagperson, og derfor har vi allieret os med cand.mag. og specialist i hjerneforskning Ann-Elisabeth Knudsen og psykolog Rikke Yde Tordrup.

På denne temadag sørger de for, at du får:

  • Viden om, hvordan du skelner mellem opvækstrelaterede problemer og neurologiske dysfunktioner
  • Indblik i pædagogiske tiltag, der bringer barnet og børnegruppen/klassen i trivsel
  • Kendskab til markante forældre og konkrete forslag til, hvordan du bedst møder børn, som ikke har oplevet grænser eller opdragelse
  • Input til, hvordan du kan involvere forældrene og skabe et godt samarbejde

Lyder det som noget for dig?

Citat 1b

"Så spændende, relevant og godt formidlet."

"Meget levende foredragsholdere, godt med eksempler fra praksis."

"Supergodt og positivt arrangement, både fagligt oplysende, givende og underholdende."

Tidligere deltagere

Citat 1a

"Det har været utrolig spændende og fantastisk veksel mellem teori og praksis. Lige til at bruge med fagligt teoretisk afsæt."

"Supergodt arrangement. Dygtige oplægsholdere, dygtigt personale og gode rammer."

"Fantastisk foredrag, god forplejning!"

Tidligere deltagere

previous arrow
next arrow

Er der tale om diagnose eller opdragelse?

Det er ikke altid let at finde ud af, hvornår et barns adfærd er et resultat af en diagnose, og hvornår der er tale om opvækstrelaterede problemer, f.eks. manglende grænsesætning.

Der findes heller ikke en enkel “opskrift” på, hvordan du som fagperson kan skelne imellem de to. Der er dog en række pejlemærker, som du og dine kollegaer kan være opmærksomme på, så I undgår fejlantagelser og i stedet kan igangsætte de rette pædagogiske tiltag. Der ligger en stor opgave i at hjælpe børnene, så de kan indgå i fællesskabet uden at skabe uro og kaos omkring sig. Og det er nødvendigt, at vi formår at inddrage og samarbejde med forældrene – også selvom nogle forældre er markante med store krav og stærke følelser.

Denne temadag omhandler om de børn, som f.eks. larmer meget, er urolige, vil styre andre, ikke deltager i fællesaktiviteter, og som er involveret i mange konflikter eller modsat er meget stille og passive. Og hvor du og dine kollegaer bliver i tvivl om, hvad årsagen kan være: Har børnene ADHD, er de måske særligt sensitive, eller kan det være opdragelsen – eller manglen på samme - som skaber problemer?

Dagens første underviser, cand. mag. Ann-Elisabeth Knudsen, stiller skarpt på denne udfordring og giver inspiration til, hvordan du vurderer børns udvikling og skelner mellem opvækstrelaterede problemer og deciderede neurologiske dysfunktioner.

Dernæst zoomer cand. psych. Rikke Yde Tordrup ind på, hvad du kan gøre, når du møder børn, som har udviklet vanskeligheder, der giver dem negativ feedback i deres omgivelser. Hun belyser, hvordan du hjælper det enkelte barn og børnegruppen/klassen til at være i trivsel. Hun kommer desuden ind på, hvordan du inddrager forældrene og optimerer det til tider komplekse samarbejde.

Temadagen er relevant for alle, der møder børn i alderen 3-10 år med adfærdsproblemer – det kan være i daginstitutioner, skoler, SFO eller i forbindelse med rådgivning.

På dagen får du:

  • viden om, hvordan du skelner mellem opvækstrelaterede problemer og neurologiske dysfunktioner, blandt andet ved at se på barnets strategiske intelligens og forhandlingskompetencer
  • introduktion til, hvilke pædagogiske tiltag der har en virkning og bringer barnet og børnegruppen i udvikling og trivsel
  • kendskab til de markante forældre, der risikerer at udvikle børn, der larmer for meget og ikke hører efter – og konkrete forslag til, hvordan du imødegår børn, som aldrig har mødt grænser eller opdragelse
  • faglige input til forældreinvolvering og samarbejde: Hvordan håndterer du forældre med store krav og stærke følelser på en konstruktiv og professionel måde – også når der er konflikter i luften?

Om underviserne:

Ann-Elisabeth Knudsen
Ann-Elisabeth Knudsen
cand. mag. og lektor i dansk og psykologi med neuropsykologi og hjerneforskning som hovedinteresse
Viden om hjernes udvikling og funktion har været Ann-Elisabeth Knudsens fokusområde gennem mange år – både gennem studier, praksiserfaringer, forskning og formidling. Hun er forfatter til en lang række bøger på området blandt andet “Hallo er der hul igennem” (2008), “Hvor svært kan det være” (2012) og fra 2017 “Diagnose eller opdragelse”. Ann-Elisabeth Knudsen er kendt som en meget dygtig og karismatisk formidler.
Rikke Yde Tordrup
Rikke Yde Tordrup
cand. psych., autoriseret psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi samt foredragsholder og gæsteunderviser på Aarhus Universitet
Ud over sin praksis superviserer Rikke Yde Tordrup faggrupper, der har børn, unge og voksnes udvikling som målgruppe. Hun er forfatter til en række populære pædagogiske fagbøger som f.eks. “I skulle bare have set mig” (2011), “Udviklende øjeblikke” (2015) og “De markante forældre (2017). Rikke Yde Tordrup underviser med inddragelse af mange praksis- og hverdagseksempler og med et stort engagement.
TID & STED:
Det sker:
Den 20. januar 2026 på Rytterkasernen 21 (Odense) i Seminarer.dk's nye kursuslokaler
Den 4. februar 2026 på Scandic Silkeborg

Undervisning fra 09.00 til 15.00
PRIS
Pris for deltagelse er 2.995 kr. (ekskl. moms). Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskaffe samt kaffe og te ad libitum

Mulig rabat:
Maillisterabat (5 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.