Det er ikke altid let at finde ud af, hvornår et barns adfærd er et resultat af en diagnose, og hvornår der er tale om opvækstrelaterede problemer, f.eks. manglende grænsesætning.
Der findes heller ikke en enkel “opskrift” på, hvordan du som fagperson kan skelne imellem de to. Der er dog en række pejlemærker, som du og dine kollegaer kan være opmærksomme på, så I undgår fejlantagelser og i stedet kan igangsætte de rette pædagogiske tiltag. Der ligger en stor opgave i at hjælpe børnene, så de kan indgå i fællesskabet uden at skabe uro og kaos omkring sig. Og det er nødvendigt, at vi formår at inddrage og samarbejde med forældrene – også selvom nogle forældre er markante med store krav og stærke følelser.
Denne temadag omhandler om de børn, som f.eks. larmer meget, er urolige, vil styre andre, ikke deltager i fællesaktiviteter, og som er involveret i mange konflikter eller modsat er meget stille og passive. Og hvor du og dine kollegaer bliver i tvivl om, hvad årsagen kan være: Har børnene ADHD, er de måske særligt sensitive, eller kan det være opdragelsen – eller manglen på samme - som skaber problemer?
Dagens første underviser, cand. mag. Ann-Elisabeth Knudsen, stiller skarpt på denne udfordring og giver inspiration til, hvordan du vurderer børns udvikling og skelner mellem opvækstrelaterede problemer og deciderede neurologiske dysfunktioner.
Dernæst zoomer cand. psych. Rikke Yde Tordrup ind på, hvad du kan gøre, når du møder børn, som har udviklet vanskeligheder, der giver dem negativ feedback i deres omgivelser. Hun belyser, hvordan du hjælper det enkelte barn og børnegruppen/klassen til at være i trivsel. Hun kommer desuden ind på, hvordan du inddrager forældrene og optimerer det til tider komplekse samarbejde.
Temadagen er relevant for alle, der møder børn i alderen 3-10 år med adfærdsproblemer – det kan være i daginstitutioner, skoler, SFO eller i forbindelse med rådgivning.
På dagen får du:
- viden om, hvordan du skelner mellem opvækstrelaterede problemer og neurologiske dysfunktioner, blandt andet ved at se på barnets strategiske intelligens og forhandlingskompetencer
- introduktion til, hvilke pædagogiske tiltag der har en virkning og bringer barnet og børnegruppen i udvikling og trivsel
- kendskab til de markante forældre, der risikerer at udvikle børn, der larmer for meget og ikke hører efter – og konkrete forslag til, hvordan du imødegår børn, som aldrig har mødt grænser eller opdragelse
- faglige input til forældreinvolvering og samarbejde: Hvordan håndterer du forældre med store krav og stærke følelser på en konstruktiv og professionel måde – også når der er konflikter i luften?