Header_Samvær i teori og praksis_converted
Børn & unge
Kursus

Samvær i teori og praksis

Forstå samvær fra barnets perspektiv, og få redskaber til at forbedre samværsordninger i anbringelsessager.

På dette kursus kommer du i selskab med cand.psych.aut. Henriette Lieblein Misser, som sørger for, at du bl.a. lærer om tilknytningsmønstre, kropshukommelse og kropslige reaktioner på traumer, ligesom hun går i dybden med samværskvalitet og giver dig indsigt i ny forskning om samvær.

Ved deltagelse på dette kursus får du både:

  • En fysisk kursusdag med Henriette Misser
  • Et digitalt modul om samvær (ca. 3 timers varighed)
  • Materialet ”Guide til samvær” i fysisk form

Læs mere om kurset, og tilmeld dig her på siden.

Er du interesseret i blot at købe det digitale modul? Så læs mere om det digitale modul Samvær – pædagogisk planlægning og juridiske perspektiver.

Forstå samvær fra barnets perspektiv, og skab de bedst mulige betingelser for anbringelsen

Arbejder du med anbringelser af børn og unge, individuelle vurderinger, afgørelser og planlægning eller organisering af samvær? Så ved du, at det er et komplekst felt - både i forhold til den pædagogiske planlægning og de juridiske perspektiver.  

Og så oplever du måske også – som mange andre – en høj grad af kompleksitet og uenighed i forhold til afgørelser om samvær og fastsættelse af omfang og indhold i samværet mellem børn og deres biologiske familie. I praksis kan det være udfordrende at vurdere om samværsordningerne er udviklingsfremmende, udviklingsforhindrende eller bare vedligeholdende.  

Og hvordan kan du og dine kollegaer forbedre samværsordninger, som ikke fungerer godt nok, f.eks. gennem støtte til forældrene, plejefamilien eller til barnet? 

På dette kursus præsenterer Henriette Misser dig for den nødvendige psykologiske viden for at kunne forstå de komplekse aspekter af samvær, som kan opstå i stort set alle faser af det anbragte barns liv.  

Derudover får du konkrete redskaber og overbliksskabende skemaer, så du får en mere systematisk tilgang, når du foretager de nødvendige individuelle vurderinger.   

Udbytte

På kurset går vi i dybden med: 

  • Viden om betydningen af barnets tilknytningsmønster i relation til samvær, og hvordan barnet kan udvikle strategier for at være i samværet, som kan gøre det vanskeligt at gennemskue, om barnet reelt overbelastes af samværet.
  • Viden om barnets udvikling af hukommelse og tidsforståelse samt objektkonstans i forhold til samvær. 
  • Kroppens hukommelse ift. tidlige traumer, og hvordan det er nødvendigt at skabe en bevidsthed hos barnet og de voksne om de eventuelle traumereaktioner, som barnet fremtræder med over for forældrene til trods for, at barnet ikke længere er i fare.  
  • Betydningen af samarbejde mellem fagpersonerne, som er involveret, og forældrene - hvordan kan du skabe samarbejde med udviklingspotentiale? 
  • Samværskvalitet for barnet – f.eks. gennem forberedelse af samvær med barnet, forældrene og andre samt gennem meningsskabende aktiviteter under samværet. 
  • En præsentation af de seneste forskningsresultater på området i både Danmark, Norge og øvrige lande. 

Kursets opbygning 

Dette kursus består af både:

  • En fysisk kursusdag med Henriette Misser
  • Et digitalt modul om samvær (ca. 3 timers varighed)
  • Materialet ”Guide til samvær” i fysisk form

For at give dig det bedst mulige afsæt for at forankre teorien og implementere redskaberne i praksis vil du forud for den fysiske kursusdag få adgang til det Samvær – pædagogisk planlægning og juridiske perspektiver (ca. 3 timers varighed). Det digitale materiale forbereder dig til kurset og skal være gennemført inden kursusstart. Du vil få adgang til dette 4 uger før kursusstart. 

Derudover vil du på dagen få udleveret materialet “Guide til samvær” i fysisk form, som er en praksisorienteret, visuel og anvendelig guide skabt til dig, der arbejder med anbringelser af børn og unge, så du altid har en mulighed for konkret støtte i form af skemaer mm., som du kan vende tilbage til efter behov. 

Uddybende om det digitale modul om samvær

Klik på fanen for at læse mere

Hvorfor et digitalt modul?

Kursets digitale modul giver dig et stærkt afsæt for læringen på den fysiske kursusdag, så der er mulighed for at gå i dybden med de komplekse problemstillinger inden for dette område.

På den måde får du det bedst mulige afsæt for at kunne forankre teorien og implementere redskaberne forud for og på den fysiske kursusdag.

Indhold

Modulet omhandler samvær i teori og praksis med fokus på pædagogisk planlægning og juridiske perspektiver. Det stiller skarpt på planlægning og organisering af det pædagogiske behandlingsarbejde, så samvær bliver et integreret element i anbringelsen.

Modulet indeholder også en del, der sætter fokus på samvær set ud fra det juridiske perspektiv med cand. jur., juridisk konsulent, foredragsholder og en af Danmarks førende jurister inden for arbejdet med udsatte børn og unge, bl.a. ekspert i børnesager Bente Adolphsen.

Udbytte

Det digitale modul giver dig: 

  • Grundlæggende viden om samværets formål og funktion som en del af anbringelsen
  • Grundlæggende viden om anbringelse og samvær, set ud fra det juridiske perspektiv
  • Grundlæggende viden om og kompetencer til planlægning af samvær med fokus på barnets støtte- og behandlingsbehov i praksis

 

Modulet tager ca. 3 timer at gennemføre, og du får automatisk adgang til det 4 uger før den fysiske kursusdag. Du har adgang til det digitale modul i 2 år.

Se, hvad du kan forvente

Modulet består af:

  • Videooplæg med underviserne
  • Øvelser
  • Praksiseksempler
  • Refleksionsøvelser
  • Casearbejde
  • Forslag til yderligere relevant pensum

 

Vil du vide mere?

Er du interesseret i at læse mere om det digitale modul eller blot at købe dette? Så læs mere om Samvær - pædagogisk planlægning og juridiske perspektiver.

Underviser

Henriette Misser
Henriette Lieblein Misser
cand.psych.aut. og mere end 20 års erfaring inden for behandlingsområdet
Henriette Lieblein Misser er autoriseret psykolog har mere end 20 års erfaring inden for behandlingsområdet - primært med børn med særlige støtte- og behandlingsbehov, der ofte er anbragt eller i skole-dagbehandling.

Henriette Misser er selvstændig med egen praksis og arbejder med samtaleterapi, supervision og undervisning.
Målgruppe
Målgruppe
Kurset henvender sig til alle fagpersoner, som er involveret i de processer, der er forbundet med, at det anbragte barn og dets forældre har samvær.

Du får et fagligt velfunderet grundlag for at forstå samvær fra barnets perspektiv, og hvordan samarbejdet mellem alle parter - inklusive forældrene - er af afgørende betydning for samværets muligheder for at understøtte formålet med anbringelsen.
TID & STED
Den 3. februar 2025 på Scandic Kolding
Den 24. februar 2025 på Scandic Hvidovre

Undervisning fra kl. 09.00 til 16.00.

Det digitale modul skal ses hjemmefra forud for kursusdagen (du får adgang til det digitale modul 4 uger før kursusdagen). Du har adgang til det digitale modul i 2 år.
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.495, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum - og inkl. digitalt modul og fysisk materiale.

Mulig rabat
Maillisterabat : Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.