Selvskade og spiseforstyrrelse hos unge - Seminarer
Selvskade og spiseforstyrrelse
Børn & unge
Kursus

Selvskade og spiseforstyrrelse hos unge

Selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser blandt børn og unge kan have fatale konsekvenser, og det er afgørende, at du som fagperson kan hjælpe dem. På denne kursusdag lærer du derfor om ”De Tre Principper”, som er et nyt psykologisk paradigme i Danmark, der kan hjælpe mennesker med at finde tilbage til deres indre styrke og balance – bl.a. når de selvskader eller har en spiseforstyrrelse.

Når du deltager på kurset, opnår du:

  • Viden om selvskade og spiseforstyrrelser
  • Kendskab til risikoadfærd og redskaber til opsporing i forhold til at identificere selvskade og spiseforstyrrelser i et tidligt stadie
  • Indføring i ”De Tre Principper” ift. selvskade og spiseforstyrrelse med fokus på hvordan vi altid – inde bag kaosset af tanker og følelser – er ok; at vores sind er stærkt og selvhelende
  • Indblik i, hvordan du som fagprofessionel kan hjælpe og gøre en forskel ud fra forståelsen af ”De Tre Principper”
  • Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan bruges med det samme i praksis og i kombination med opsporingsredskaberne

Ved det faglige ror står psykoterapeut Jane Ellegaard, som til daglig arbejder med børn og familier i Skanderborg Kommune.

Læs mere om kursusdagen lige herunder.

Nye hold klar til oktober 2023. Tilmeld dig/jer her på siden.

Sådan hjælper du unge med selvskade og spiseforstyrrelse – med fokus på forståelsen af ”De Tre Principper”

Der er 75.000 mennesker i Danmark, der har en spiseforstyrrelse, og 80.000 mennesker, der selvskader. Videnscenter for spiseforstyrrelser og selvskade (VIOSS) mener, at der er lige så mange mennesker, som har en risikoadfærd i forhold til begge grupper. Det er altså over 300.000 mennesker, der enten har udviklet selvskade eller en spiseforstyrrelse – eller som er i risiko for det.  

Den gennemsnitlige debutalder for blandt andet anoreksi er 14 år - og hvis ikke disse unge mennesker får en forståelse for, hvorfor sindet skaber tanker om kontrol med mad, motion, krop og selvskade, så risikerer de at miste mange gode og vigtige år af deres liv. Ikke nok med, at de unge kan miste betydningsfulde år af deres liv, så er virkeligheden desværre også, at 10 % af de mennesker, der udvikler anoreksi, ender med at dø af det.  

Derfor er det helt afgørende, at vi som fagprofessionelle får mere viden om dette emne. Vi skal kende til risikoadfærd og tidlig opsporing, og vi skal vide, hvordan vi kan hjælpe unge mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade til at blive raske – ikke bare symptomfrie. Dette kan vi blandt andet gøre ved at tage udgangspunkt i ”De Tre principper”, som er et nyt psykologisk paradigme i Danmark, der peger på, hvordan vores sind fungerer, og hvordan vi finder tilbage til vores egen indre sundhed og balance.   

Hvad er ”De tre Principper”? 

De Tre Principper er tanke, bevidsthed og livskraft, som er tre neutrale byggesten, der til sammen skaber vores oplevelse af livet fra øjeblik til øjeblik. Principperne omkring livskraft og bevidsthed peger på, hvem vi var, da vi kom til verden – og at vi er designet til at bevæge os mod ro, lethed, glæde og energi i livet. Tanken er den ”glemte forbindelse”; det er vores tolkning af tankerne, som bestemmer, hvordan vi opfatter livet. Tanker i sig selv er neutrale. Vi kan ikke styre, hvilke tanker vi får, men vi kan vælge, hvilke tanker vi tager alvorligt, og hvilken værdi vi giver tankerne.  

Forståelsen af ”De Tre principper” kan være en stor hjælp for mennesker, der lider. Det er ikke en teknik, vi skal lære.  Det er noget, der skal erfares og opleves indefra. Herigennem vil vi opdage, at vi stadig kan mærke livskraftens guidning og sundhed indefra, og at vi gennem denne opmærksomme bevidsthed kan lære at finde ud af, hvornår vi kan stole på vores tanke-følelses-system, og hvornår vi ikke kan.  

Selvskade og spiseforstyrrelse hos unge - Dagens indhold

På denne kursusdag sætter psykoterapeut Jane Ellegaard fokus på selvskade og spiseforstyrrelse hos unge. Du får både teoretisk viden om selvskade og spiseforstyrrelser, kendskab til risikoadfærd og redskaber til opsporing. Desuden deler Jane Ellegaard ud af sine praksiserfaringer med ”De Tre Principper”. I den forbindelse møder du også Jane Ellegaards tidligere klient Nanna Friismose, som har haft stor glæde af forståelsen af ”De Tre Principper” i sin meget hårde kamp med selvskadende adfærd.   

På kurset får du: 

  • Viden om selvskade og spiseforstyrrelser  
  • Kendskab til risikoadfærd og redskaber til opsporing i forhold til at identificere selvskade og spiseforstyrrelser i et tidligt stadie 
  • Indføring i ”De Tre Principper” ift. selvskade og spiseforstyrrelse med fokus på hvordan vi altid – inde bag kaosset af tanker og følelser – er ok; at vores sind er selvhelende 
  • Indblik i, hvordan vi som fagprofessionelle kan hjælpe og gøre en forskel ud fra forståelsen af ”De Tre Principper”  
  • Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan bruges med det samme i praksis og i kombination med opsporingsredskaberne 

Dagens undervisere

Jane Ellegaard
Jane Ellegaard
Psykoterapeut, uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske
Jane Ellegaard arbejder med børn og familier i Skanderborg Kommune med specialiserede opgaver ind i et spiseforstyrrelses- og selvskadeteam. Jane Ellegaard er tidligere leder og konsulent af den lokale afdeling af Foreningen spiseforstyrrelse og selvskade i Århus. Hun er uddannet psykoterapeut og har etableret sin egen klinik, hvor hun hjælper klienter med spiseforstyrrelser og selvskadeproblematikker. Desuden samarbejder Jane Ellegaard med flere praktiserende læger i hele Danmark, som henviser patienter til hende. Jane Ellegaard udkommer i marts med bogen ”Sindets indbyggede sundhed - forstå spiseforstyrrelser og selvskade på en ny måde" (forlaget EC Edition).
Nanna Friismose
Nanna Friismose
tidligere klient hos Jane Ellegaard
På dagen fortæller Nanna Friismose sin personlige historie om mistrivsel og selvskadende adfærd - og hvordan forståelsen for ”De Tre Principper” har hjulpet hende til at få det bedre. Nanna Friismose havde det på et tidspunkt så skidt, at hun selvskadede næsten dagligt og ofte så meget og dybt, at hun endte på skadestuen og Brandsårsafdelingen på Rigshospitalet. Ingen psykologiske behandlere ville tage ansvar for hende. Nanna Friismoses egen læge henviste til Jane Ellegaard, som efterfølgende hjalp Nanna Friismose med at blive helt fri af selvskaden.
Slide

Jane Ellegaard: ”Jeg mener, at spiseforstyrrelser og selvskade kræver meget mere bevågenhed, end det får i dag. I mit daglige arbejde som behandler af spiseforstyrrelser og selvskade har jeg fundet en forståelse, der fortæller os, hvordan menneskets sind reelt fungerer inde fra og ud ligesom alle andre biologiske processer. Denne forståelse, der hedder ”De Tre Principper”, vender den nuværende psykologi på hovedet og er meget mere hjælpsom i behandlingen af spiseforstyrrelser og selvskade end alt andet, jeg tidligere har kendt til”.

TID & STED:
Vælg mellem:
Den 19. april 2023 på Scandic Hvidovre (UDSOLGT)
Den 26. april 2023 på Scandic Kolding (UDSOLGT)
Den 11. oktober 2023 på Scandic Kolding
Den 25. oktober 2023 på Scandic Hvidovre

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.080, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulige rabatter:
Maillisterabat (10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.