Er barnet født til tiden? Et vigtigt spørgsmål, når du modtager et barn i daginstitutionen eller i skolen. For når du oplever, at børn har koncentrationsproblemer, vredesudbrud, har en ekstra følsomhed over for omvæltninger og kropslig uro, behøver symptomerne ikke at være et tegn på diagnoser, men kan skyldes, at børnene er født før den 37. graviditetsuge.
Børnene kan opleve senfølger, fordi deres nervesystem og sansesystem ikke er færdigudviklede, når de bliver født. For at give børnene de bedste forudsætninger for at trives, og for læring og udvikling, er det vigtigt, at vi lærer at spotte børnene og ved, hvordan vi hjælper dem bedst muligt videre i deres udvikling på trods af senfølgerne.
På kurset kommer sundhedsplejerske Marianne Bentsen ind på, hvordan du som fagperson bedst muligt ser, møder, forstår og støtter det præmature barn og familierne i barnets hverdag. Kurset tager afsæt i det præmature barns udvikling, og den betydning den for tidlige fødsel har på barnets og hele familiens trivsel. Det handler ikke blot om den motoriske udvikling, men i høj grad også om barnets følelsesmæssige udvikling, evne til sanseintegration, adfærd og reaktioner. Kurset kombinerer teorierne med hverdagseksempler samt konkrete opgaver, refleksioner fra deltagerne og dialog.
Målgruppe
Kurset henvender sig til dig, der arbejder med børn i aldersgruppen 0-10 år. Du kan f.eks. være lærer, pædagog, talepædagog, sundhedsplejerske, psykolog, sygeplejerske mv.
På kurset kommer vi bl.a. ind på:
- Hvordan en for tidlig fødsel påvirker barnets udvikling
- Hvad barnet har med sig fra graviditeten, og hvad barnet mangler at få med sig fra graviditeten
- Hvordan du danner dig et tidligt billede af de sansemotoriske senfølger for barnet
- Hvordan du er med til at skabe det vigtige samspil mellem sanser, hjerne og krop