små børns tilknytning
Børn & unge
Kursus

Rikke Yde Tordrup – Om små børns tilknytning

Lær fra cand.psych. Rikke Yde Tordrup, når vi byder inden for på dette udbytterige kursus om, hvordan du arbejder med små børns tilknytningsmønstre.

I løbet af dagen klæder hun dig bl.a. på med:

  • viden om udviklingspsykologi og tilknytningsteori
  • viden om, hvordan du skaber en særlig kontakt, der udvikler barnets tilknytningsstil, herunder hvordan du skaber udviklende øjeblikke – med fokus på blandt andet affektiv afstemning og spejling – og hvad du skal være særligt opmærksom på, for at disse øjeblikke kan opstå
  • kendskab til små børns utrygge tilknytningsmønstre, hvordan disse mønstre kommer til udtryk, og hvordan du bedst arbejder med relationen
  • redskaber til at hjælpe børn med en utryg tilknytning
  • inspiration til det gode forældresamarbejde

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Sådan arbejder du med barnets tilknytningsmønster

En tryg tilknytning er fundamentet for barnets trivsel og udvikling, og sammen med forældrene spiller du som pædagog eller dagplejer en helt central rolle.   

Hvis barnet oplever tryg tilknytning, udvikler barnet et sundt selvværd samt evnen til at indgå tillidsfuldt i sociale relationer. Barnet lærer også at regulere sine følelser og styre sin opmærksomhed. Tryg tilknytning styrker barnets livsduelighed og er den mest beskyttende livsfaktor, vi kan give det lille barn med på livets vej.  

Det er derfor en vigtig pædagogisk opgave at give alle børn mulighed for at opbygge trygge relationer til voksne i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven. Det handler om at skabe bevidste samspil eller små udviklende øjeblikke, der styrker det enkeltes barns trygge tilknytning hjemmefra – eller som kompenserer, hvis barnet kommer med et utrygt tilknytningsmønster med sig i ”bagagen”. Når du og dine kollegaer ser og griber mulighederne for udviklende øjeblikke, oplever børnene en mental forbindelse, og deres trygge tilknytning styrkes.  

Det handler også om at være god til at observere små børns tilknytningsmønstre og adfærd – er barnet trygt eller utrygt? Hvilke signaler skal vi være opmærksomme på? Er der en balance mellem barnets tilknytnings- og udforskningssystem? Børn, som ikke trives, og som ikke er trygge i deres tilknytning, kan sende uklare signaler om, hvad de har brug for. De kan f.eks. overdramatisere, virke ”omklamrende”, vrede eller foregive at kunne klare sig selv – adfærd som kan virke bekymrende eller til tider provokerende. I virkeligheden har barnet brug for en tryg base, ekstra støtte til at lære at regulere sine følelser og invitationer til afstemte samspil.  

Dagens indhold

På denne kursusdag stiller psykolog Rikke Yde Tordrup skarpt på små børns tilknytning – og hvordan du som pædagog eller dagplejer styrker barnets trygge tilknytning og derved lægger byggestenene til sunde relationer og mental trivsel livet igennem.  

På kurset får du 

  • viden om udviklingspsykologi og tilknytningsteori  
  • viden om den centrale rolle, du spiller i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven, sammen med barnets mor og far, for barnets trivsel og udvikling  
  • viden om, hvordan du skaber en særlig kontakt, der udvikler barnets tilknytningsstil, herunder hvordan du skaber udviklende øjeblikke med fokus på blandt andet affektiv afstemning og spejling – og hvad du skal være særligt opmærksom på (både hos barnet og hos dig selv), for at disse øjeblikke kan opstå 
  • kendskab til små børns utrygge tilknytningsmønstre – deres følelser, signaler og adfærd; hvorledes kommer det til udtryk – og hvordan arbejder du bedst med relationen?  
  • redskaber til at hjælpe børn med en utryg tilknytning, f.eks. til at kunne navigere i deres følelser, styre deres opmærksomhed og opleve mere tryghed i relationer til andre 
  • inspiration til det gode forældresamarbejde – og hvordan I sammen skaber en tryg base for barnet 

Underviser

Rikke Yde Tordrup underviser
Rikke Yde Tordrup
CAND. PSYCH.
Rikke Yde er autoriseret psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi. Hun har i sin praksis særligt fokus på tilknytning og udviklingspsykologi. Derudover superviserer hun faggrupper, der har børn, unge og voksnes udvikling som målgruppe. Rikke Yde Tordrup er forfatter og medforfatter til en række pædagogiske fagbøger, blandt andet “I sku´ bare have set mig” (2011), “Udviklende øjeblikke” (2015, genudgivet i 2019),“De markante forældre” (2017), “Udviklende øjeblikke i plejefamilien” (2022), ”Barnets Perspektiv” (2022) og tilknytningsserien ”Tryg tilknytning i dagplejen…vuggestuen…børnefamilien…og sundhedsplejen” (2022)

Rikke yde Tordrup underviser med humor og hjertevarme og inddrager erfaringer fra egen klinisk praksis, fra observationer i dagtilbud samt fra hendes supervision.
TID & STED:
Det sker:
Den 11. oktober 2023 på Scandic Silkeborg
Den 24. oktober 2023 på Scandic Ringsted

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.080, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulige rabatter:
Maillisterabat (10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.