Webgrafik_Social kontrol
Børn & unge
Kursus

Temadag om social kontrol

På denne temadag om social kontrol får du stærke temaer, livshistorier og faglig ekspertise – alt med det formål, at du går herfra med en bredere forståelsesramme og et solidt fundament, så du har bedre forudsætninger for at hjælpe unge borgere med anden etnisk baggrund, som enten er underlagt eller reproducerer social kontrol.

På temadagen møder du den prisvindende og anmelderroste dansk- kurdiske romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper, Sara Omar, og sociolog samt forfatter, Aydin Soei.

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Som fagprofessionel har du et vigtigt ansvar

Mange af de unge borgere med anden etnisk baggrund, som du møder som fagprofessionel, er underlagt eller reproducerer negativ social kontrol. Social kontrol er en alvorlig situation, og har vidtrækkende konsekvenser i form af stærk mistrivsel, høj risiko for at udvikle psykiske lidelser, og kan i værste tilfælde eskalere til æresrelaterede konflikter med vold og trusler om drab. Mange af dine borgere lever et dobbeltliv, i forsøget på at opretholde en almindelig hverdag for at undgå adfærdsregulerende sanktioner. Har du mistrake om social kontrol, har du som fagprofessionel et vigtigt ansvar for at gribe ind.

Social kontrol og den dobbelte problematik

Særligt unge fra familier med stærke æresnormer, etniske mindretal og kvinder, er overrepræsenteret i forhold til at være underlagt social kontrol. Samtidig skal vi ikke glemme, hvor vanskeligt det er for den nye generation af unge mænd og kvinder med etnisk minoritetsbaggrund at bryde den sociale arv, og dermed undgå at reproducere social kontrol.

En dag med særlig indsigt!

På denne temadag får du stærke temaer, livshistorie og faglig ekspertise – alt med formål, at du går herfra med en bredere forståelsesramme og et solidt fundament, så du har bedre forudsætninger for at hjælpe borgere med anden etnisk baggrund, som enten er underlagt eller reproducerer social kontrol.

 

Dagens program

Kl.9.00-11.00
Du møder den prisvindende og anmelderroste dansk- kurdiske romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper Sara Omar. I form af interview dykker vi sammen med Sara Omar ned i Dødevaskeren (2017) autentiske og kontroversielle indhold om bl.a. undertrykkelse, krænkelser, vold, voldtægt, æresforbrydelser, æresdrab og social kontrol mm. Romanen er et opgør med den muslimske voldskultur i Mellemøsten, men også blandt muslimer i Vesten. I forlængelse af interviewet bygger vi bro til social kontrol i en dansk kontekst.

I interviewform får du bl.a. indblik i:

  • Sara Omars baggrund for at skrive romanen Dødevaskeren
  • Sara Omars inspirationskilder i form af de mange skæbner hun har mødt i sit arbejde med udsatte kvinder og børn, og de forskellige verdensdele hun gennem tiden har været bosat i
  • Romanens kontroversielle tematikker herunder bl.a. social kontrol, æresforbrydelser, æresdrab, vold, seksuelle overgreb, kvindeundertrykkelse i de patriarkalske samfund

Kl. 11.00-16.00
Sociolog og forfatter Aydin Soei beriger dig med høj faglig ekspertise, personlig erfaring og konkrete eksempler. Aydin Soei sætter social kontrol i perspektiv med afsæt i nogle af de mest opmærksomhedskrævende udfordringer, du som fagprofessionel møder. Aydin Soei anlægger tre spor for dagen:

Perspektiver på social kontrol i familien

Du får et dybdegående indblik i kulturforskelle med afsæt i forskelle i opdragelsesidealer, og forældreskabets betydning, når det handler om børnenes trivsel og livschancer. Undervejs inddrager Aydin Soei konkrete eksempler på unge- og familiehistorier for at stille skarpt på betydningen af uddannelse, køn, etnisk-kulturel baggrund og bopæl, når det handler om social kontrol, tillid og tilgangen til børn og unge.

Social kontrol hos børn og unge

Du får særlig viden om, hvordan vi undgår, at social kontrol bliver reproduceret blandt børn og unge, der er født og opvokset i Danmark. Desuden får du vigtig viden vedrørende de særlige udfordringer, der hersker blandt unge drenge og mænd, der falder udenfor uddannelsessystemet og føler sig betragtet som modborgere i samfundet.

Hvad kan du som fagprofessionel gøre?

Du får praksisnær viden om, hvordan vi håndterer udfordringer med social kontrol i praksis. Hvordan vi kan etablere et bedre forældresamarbejde, og hvad der er af særlige udfordringer, når det handler om familier og unge med mistillid til ”systemet”. Og ikke mindst hvordan vi undgår, at manglende tillid mellem unge borgere og myndighed bliver en barriere for integration, skolegang og arbejdsmarkedstilknytning.

Dagens sidste del tager primært afsæt i netop de udfordringer du oplever i praksis. Du har derfor rig mulighed for at byde ind, og sætte dit præg på dagsordenen.

Vær særlig opmærksom på, at du skal igennem sikkerhedskontrol inden kursets start.

Dagens undervisere

Sara Omar
Klik for at se
Aydin-Soei
Klik for at se
Sara Omar
Sara Omar
har studeret jura og statskundskab, og er den prisvindende dansk-kurdisk romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper bag romanserien Dødevaskeren (2017) og Skyggedanseren (2019).
Sara Omar er født i Kurdistan, men flygtede grundet krig, og hun har siden 2001 boet i Danmark. Hun har modtaget et væld af priser for sit talent, mod og forfatterskab. Hun har blandt andet modtaget Årets Victor (2018), Læserens Bogpris (2018), Menneskerettighedsprisen (2019) og De Gyldne Laurbær (2019). Hun betegner Dødevaskeren og sit forfatterskab som et kampskrift mod et globalt fænomen, og har i den grad sat et litteraturhistorisk aftryk.
Aydin-Soei
Aydin Soei
sociolog og forfatter
Aydin Soei er tidligere næstformand i Københavns Kommunes ekspertgruppe til at bekæmpe social kontrol. Dertil sidder han i styregruppen Baba-fordi far er vigtig og beskæftiger sig i dag med undersøgelser af risikoadfærd og holdninger til skole og uddannelse blandt børn og unge i udsatte områder. Aydin Soei er desuden en anmelderrost forfatter, der bl.a. har udgivet Omar og de andre. Vrede unge mæng og medborgerskab (2018) og Forsoning. Fortælling om en familie (2016). Aydin Soei er kendt som en fantastisk formidler med en enestående evne til at sætte samfundets mest komplekse problemstillinger i perspektiv.
TID & STED:
Vælg mellem:

Den 7. december 2020 på Scandic Hvidovre
Den 9. december 2020 på Scandic Bygholm Park Horsens

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse kr. 2.988,- ekskl. moms. Prisen inkluderer morgenmad, frokost og kaffe/kage.

Mulig rabat
Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan du/I få rabat. Læs mere her
Maillisterabat (op til 10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% yderligere i rabat.