Dag 1: Kl. 09.00 - 10.30
Børns processuelle rettigheder i tvangsanbringelsessager v/cand.jur., ph.d. og adjunkt Anne Mørk fra Aalborg Universitet
Kl. 09.00 - 09.45: Ankomst med kaffe/te og brød. Velkomst v/Seminarer.dk og journalist Rikke Hyldgaard.
"Børns processuelle rettigheder i tvangsanbringelsessager” fra 2018 og udgivet i 2019 er Anne Mørks ph.d.-afhandling og afdækker børns processuelle retsstilling i den administrative sagsbehandling af tvangsanbringelsessager. Det udledes fra analyserne af regelgrundlaget – særligt med inddragelse af menneskeretten og praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – hvilke hensyn og retlige værdier, der må indgå i vurderingen af, hvorvidt der i visse tilfælde bør fraviges fra barnets partsinhabilitet i relation til processuelle rettigheder således, at barnet selvstændigt kan udnytte sine partsrettigheder uafhængigt af forældremyndighedsindehaveren. Oplægget omhandler det teoretiske grundlag for børneinddragelse i socialretlige børnesager og tager udgangspunkt i Anne Mørks forskningsresultater.
Kl. 10.30 - 10.45 Pause
Dag 1: Kl. 10.45 - 11.30
Et juridisk - sammenholdt med et praksisnært - perspektiv på komplekse problemer/modstridende love med afsæt i børnereglerne v/juridisk konsulent Bente Adolphsen fra Seminarer.dk
Sagsarbejdet i sager om de mest udsatte borgere er kendetegnet ved stor kompleksitet. Ikke blot er der i sagerne oftest tale om både sociale, sundhedsmæssige og økonomiske vanskeligheder - der er også forskellige mulige forståelser af problemerne og deres årsager. Hertil kommer udfordringer i forhold til inddragelse og kommunikation. Alt dette skal den kommunale sagsbehandler kunne håndtere – hurtigt og effektivt, men er samtidig underlagt regler og krav, viden og nye undersøgelser samt det pres, der kan være fra borgeren eller samarbejdspartnerne. Det kan være svært at håndtere og systematisere kompleksiteten for den kommunale sagsbehandler. Oplægget giver dig et bud på, hvordan de mange krav til den kommunale sagsbehandling bedst bliver indfriet.
Dag 1: Kl. 11.30 - 13.00
Debat om børns retsstilling i anbringelsessager
Der er stor kompleksitet i forhold til børns processuelle retsstilling. Udover kompleksiteten i lovgivningen har vi også at gøre med sager med stor indgriben og modstridende interesser mellem de involverede parter. I debatten om børns retsstilling i anbringelsessager tager vi fat på, hvorfor reglerne til tider ikke bliver efterlevet i tilstrækkelig grad. Er der nogle hindringer, der gør, at den kommunale sagsbehandling ikke i alle tilfælde kan efterkomme reglerne? Hvor mangler der klarhed, og hvordan sikrer vi, at børnenes stemme bliver hørt? Og skal barnets stemme have lige stor vægt i alle tilfælde? Af debattører finder du Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, David Adrian Pedersen, formand i De Anbragtes Vilkår, Bente Adolphsen, juridisk konsulent hos Seminarer.dk og Line Klyvø, cand. mag i pædagogik og uddannelsesstudier samt kultur og sprogmødestudier fra RUC.
Kl. 13.00 - 14.00: Frokost
Dag 1: Kl. 14.00 - 14.45
Ungdomskriminalitetsnævnet - hvad, hvordan og hvorfor v/ph.d. og lektor Nicolaj Sivan Holst
Den 1. januar 2019 trådte reglerne om ungdomskriminalitetsnævnene i kraft. I oplægget bliver du opdateret på, hvad ungdomskriminalitetsnævnene er, forebyggelseselementer hos politiet og kommuner, hvem nævnet består af, og hvordan det hierarkisk er bygget op. Derudover gennemgår Nicolaj Sivan Holst de forskellige initiativer, herunder den nye ungelavalder, straksreaktioner og forbedringsforløb, forpligtende ansvar for kommunerne med ny fælles ramme for SSP-samarbejdet, ansvarliggørelse af unge og deres forældre gennem styrkelse af brugen af unge- og forældrepålæg, forpligtende afgørelser for de unge, der kan håndhæves af politiet og yderligere initiativer som følger af den nye lov. I oplægget bliver der lagt særlig vægt på, hvordan snitfladeproblemer i forhold til f.eks. forebyggelse, afgørelser og kompetencer kan løses, ligesom de relevante afgørelser fra Ankenævnet bliver inddraget.
Kl. 14.45 - 14.55 - Pause
Dag 1: Kl. 14.55 - 15.40
Ungdomskriminalitetsnævnet - hvad, hvordan og hvorfor v/ph.d. og lektor Nicolaj Sivan Holst, fortsat
Kl. 15.40 - 16.00 - Pause med kaffe/te og kage
Dag 1: Kl. 16.00 - 17.25
Debat om Ungdomskriminalitetsnævnet
I debatten om Ungdomskriminalitetsnævnet stiller vi skarpt på, hvilke erfaringer der har været med nævnet - gode som dårlige. Og hvad med Ankestyrelsens afgørelser på de beslutninger, som Ungdomskriminalitetsnævnet har taget? Hvordan skal vi bruge disse afgørelser ift. Ungdomskriminalitetsnævnets videre arbejde? Hvordan forholder vi os til, at Ungdomskriminalitetsnævnet har strafferetlige beføjelser med direkte indvirken på socialretlige forhold? Af debattører finder du socialrådgiver og medlem af Ungdomskriminalitetsnævnet Jeanette Fabrin, advokat Bo Møller Jensen, lektor Nicolaj Sivan Holst, konsulent, lærer og rådgivende konsulent Jan Petersen samt kriminolog Kasper Fisker.
Kl. 17.25 - 17.30 Afslutning v/Rikke Hyldgaard
Kl. 18.30 - Middag og netværk
Dag 1: Kl 20.00 - 21.00
Håndjern & Revne gulerødder
Chenette Schou Tideman fortæller i sit foredrag råt, barskt og ærligt om sine indre kampe og relationer samt om hvordan hun gik fra psykisk syg til rask. Hun sætter fokus på det ansvar, vi selv har for at lykkedes og på hverdagens nøglepersoner, der alle – store som små – har betydning. Derudover sætter hun fokus på målsætninger, motivation og forandringer og beriger dig med, hvordan Chenettes malerier har været en stor del af hendes recovery, og hvordan den sorte humor giver mening for hende. Ikke mindst fortæller Chenette om, hvordan fagpersoners betydning for det lille barn kan spores langt ind i det voksne liv.