Markant flere unge mistrives. Pres, præstation og generelt højt tempo bliver nævnt som faktorer, der presser unge ud i angst, stress og lavt selvværd. Men kan det også skyldes, at de unge mærker for meget efter i sig selv?
Mange unge har i en tidlig alder lært at se indad, forstå og vurdere deres indre følelsesliv. Psykologiske og diagnostiske termer er blevet hverdagsbrug. Men denne form for psykologisering lader ikke til at hjælpe de unge ud af deres mistrivsel. Nærmest tværtimod.
Spørgsmålet er, om fagprofessionelle – mod den bedste intention – også kommer til at fastholde de unge i mistrivsel og overpsykologisering, f.eks. gennem psykologiske vurderinger, et diagnoseblik, ”humørtrapper” eller andre tilbud om selvudvikling, hvor de unge får redskaber til at styre deres tanker og følelser.
Måske skal de unge i stedet lære at forstå deres tanker og følelser på en helt anden måde?
”De Tre Principper” tilbyder en ny befriende forståelse af vores sinds natur og vej til trivsel. Det er ikke en ny teknik eller metode – men til gengæld et psykologisk paradigme, der tager udgangspunkt i, at vores sind er designet til at trives; at vi altid – inde bag kaosset af tanker og følelser – er ok; at vores sind er selvhelende. “De Tre principper” kan være en stor hjælp for unge, der mistrives – og en vej tilbage til indre sund balance.
Dagens indhold
På denne kursusdag sætter psykoterapeut Jane Ellegaard fokus på unges mistrivsel og overpsykologisering – og hvordan du som fagperson kan hjælpe ud fra forståelsen om ”De Tre Principper”. Du får både teoretisk viden om principperne og inspiration til, hvordan du kan arbejde med det i egen hverdag og praksis. Det handler blandt andet om at hjælpe unge til ikke at tage indholdet af deres tanker og følelser alt for bogstaveligt. Men at se det som en form for alarmklokke, der siger: ”Giv tanke-følelsessystemet ro til at selvregulere. Når du tænker tanker, der gør ”ondt”, er det et tegn til at give systemet ro. Ikke andet”
Dagens udbytte
- Viden om overpsykologisering – og hvordan det påvirker unges trivsel
- Kendskab til, hvordan du kan komme til at understøtte overpsykologisering – og hvad du i stedet kan gøre for at hjælpe ud fra forståelsen af ”De Tre Principper”
- Indføring i ”De Tre Principper” med fokus på, at vores sind er selvhelende, og at kræfterne bag vores sind ikke går i stykker, uanset hvad vi har oplevet i livet
- Viden om ”De Tre Principper” i forhold til vores tanke-følelsessystem – og hvordan du kan lære unge at forstå deres tanker og følelser på en helt ny måde, herunder hvornår de kan stole på deres tanke-følelsessystem, og hvornår de ikke kan
- Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan anvendes i praksis
Kurset består af oplæg og mindre øvelser. Desuden inviterer Jane Ellegaard en ung klient til dialog om mistrivsel, overpsykologisering og erfaringer med at hjælpe ud fra ”De Tre Principper”.
Målgruppe
Kurset henvender sig til undervisere/lærere, pædagoger, støtte/kontaktpersoner, vejledere, mentorer, psykoterapeuter og andre fagprofessionelle, der arbejder med unge/voksne i alderen 14-25 år.