Når mistrivsel skyldes psykologisering – og hvordan ”De Tre Principper” kan hjælpe - Seminarer
psykologisering

Når mistrivsel skyldes psykologisering – og hvordan ”De Tre Principper” kan hjælpe

Hvordan kan du som fagperson arbejde med børn og unges mistrivsel uden at risikere, at dit arbejde og gode intentioner kommer til at fastholde barnet/den unge i mistrivsel frem for at hjælpe? Her kan ”De Tre Principper” som perspektiv tilbyde en ny vej.

På denne kursusdag dykker vi ned i psykologisering som et muligt benspænd for børn og unges trivsel og introducerer dig for ”De Tre Principper”.

Psykoterapeut Jane Ellegaard sørger i løbet af dagen for, at du får:

  • Viden om overpsykologisering – og hvordan det påvirker unges trivsel
  • Kendskab til, hvordan du kan komme til at understøtte overpsykologisering – og hvad du i stedet kan gøre for at hjælpe ud fra forståelsen af ”De Tre Principper”
  • Indføring i ”De Tre Principper” med fokus på, at vores sind er selvhelende, og at kræfterne bag vores sind ikke går i stykker, uanset hvad vi har oplevet i livet
  • Viden om ”De Tre Principper” i forhold til vores tanke-følelsessystem – og hvordan du kan lære unge at forstå deres tanker og følelser på en helt ny måde, herunder hvornår de kan stole på deres tanke-følelsessystem, og hvornår de ikke kan
  • Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan anvendes i praksis

Undgå at fare vild i tanker og følelser

Markant flere unge mistrives. Pres, præstation og generelt højt tempo bliver nævnt som faktorer, der presser unge ud i angst, stress og lavt selvværd. Men kan det også skyldes, at de unge mærker for meget efter i sig selv? 

Mange unge har i en tidlig alder lært at se indad, forstå og vurdere deres indre følelsesliv. Psykologiske og diagnostiske termer er blevet hverdagsbrug. Men denne form for psykologisering lader ikke til at hjælpe de unge ud af deres mistrivsel. Nærmest tværtimod.  

Spørgsmålet er, om fagprofessionelle – mod den bedste intention – også kommer til at fastholde de unge i mistrivsel og overpsykologisering, f.eks. gennem psykologiske vurderinger, et diagnoseblik, ”humørtrapper” eller andre tilbud om selvudvikling, hvor de unge får redskaber til at styre deres tanker og følelser. 

Måske skal de unge i stedet lære at forstå deres tanker og følelser på en helt anden måde?  

”De Tre Principper” tilbyder en ny befriende forståelse af vores sinds natur og vej til trivsel. Det er ikke en ny teknik eller metode – men til gengæld et psykologisk paradigme, der tager udgangspunkt i, at vores sind er designet til at trives; at vi altid – inde bag kaosset af tanker og følelser – er ok; at vores sind er selvhelende. “De Tre principper” kan være en stor hjælp for unge, der mistrives – og en vej tilbage til indre sund balance.  

Dagens indhold 

På denne kursusdag sætter psykoterapeut Jane Ellegaard fokus på unges mistrivsel og overpsykologisering – og hvordan du som fagperson kan hjælpe ud fra forståelsen om ”De Tre Principper”. Du får både teoretisk viden om principperne og inspiration til, hvordan du kan arbejde med det i egen hverdag og praksis. Det handler blandt andet om at hjælpe unge til ikke at tage indholdet af deres tanker og følelser alt for bogstaveligt. Men at se det som en form for alarmklokke, der siger: ”Giv tanke-følelsessystemet ro til at selvregulere. Når du tænker tanker, der gør ”ondt”, er det et tegn til at give systemet ro. Ikke andet” 

Dagens udbytte 

  • Viden om overpsykologisering – og hvordan det påvirker unges trivsel 
  • Kendskab til, hvordan du kan komme til at understøtte overpsykologisering – og hvad du i stedet kan gøre for at hjælpe ud fra forståelsen af ”De Tre Principper” 
  • Indføring i ”De Tre Principper” med fokus på, at vores sind er selvhelende, og at kræfterne bag vores sind ikke går i stykker, uanset hvad vi har oplevet i livet  
  • Viden om ”De Tre Principper” i forhold til vores tanke-følelsessystem – og hvordan du kan lære unge at forstå deres tanker og følelser på en helt ny måde, herunder hvornår de kan stole på deres tanke-følelsessystem, og hvornår de ikke kan    
  • Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan anvendes i praksis 

Kurset består af oplæg og mindre øvelser. Desuden inviterer Jane Ellegaard en ung klient til dialog om mistrivsel, overpsykologisering og erfaringer med at hjælpe ud fra ”De Tre Principper”. 

Målgruppe 

Kurset henvender sig til undervisere/lærere, pædagoger, støtte/kontaktpersoner, vejledere, mentorer, psykoterapeuter og andre fagprofessionelle, der arbejder med unge/voksne i alderen 14-25 år.  

”De Tre Principper” – vejen til indre sundhed

De Tre Principper er tanke, bevidsthed og livskraft, som er tre neutrale byggesten, der til sammen skaber vores oplevelse af livet fra øjeblik til øjeblik. Principperne omkring livskraft og bevidsthed peger på, hvem vi var, da vi kom til verden – og at vi er designet til at bevæge os mod ro, lethed, glæde og energi i livet. Tanken er den ”glemte forbindelse”; det er vores tolkning af tankerne, som bestemmer, hvordan vi opfatter livet. Tanker i sig selv er neutrale. Vi kan ikke styre, hvilke tanker vi får, men vi kan vælge, hvilke tanker vi tager alvorligt, og hvilken værdi vi giver tankerne. 

psykologisering

Dagens underviser

Jane-Ellegaard
Klik for at se
Clara Vilfing
Klik for at se
Jane-Ellegaard
Jane Ellegaard
psykoterapeut, sygeplejerske og sundhedsplejerske
Jane Ellegaard arbejder med børn, unge og familier i Skanderborg Kommune med specialiserede opgaver ind i et spiseforstyrrelses- og selvskadeteam. Jane Ellegaard er tidligere leder og konsulent af den lokale afdeling af Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i Aarhus. Hun er uddannet psykoterapeut og har etableret sin egen klinik, hvor hun særligt møder mange unge mennesker, som mistrives. Jane Ellegaard har igennem de seneste 6 år arbejdet ud fra ”De Tre Principper”, som hun oplever hjælper de unge med mistrivsel til et nyt liv uden symptomer som angst, stress, depression, spiseforstyrrelser, selvskade mm. Hun samarbejder desuden med flere praktiserende læger i hele Danmark, som henviser patienter til hende. Janne Ellegaard er forfatter til bogen ”Sindets Sundhed” (2023) og har en ny bog på vej om unges mistrivsel.
Clara Vilfing
Clara Vilfing
klient hos Jane Ellegaard
Oplæg og dialog med klient hos Jane Ellegaard.
Clara fortæller: ”Jeg er en 21-årig pige fra Nordjylland. I sommer afsluttede jeg min studentereksamen og har siden brugt min tid på at arbejde og rejse. Jeg stødte på Jane tilbage i oktober 2023, hvor jeg, efter at have læst hendes bog, rakte ud til hende i forhold til terapi. Siden har vi haft et forløb, som har vendt fuldstændig op og ned på min opfattelse af hele min, samt andres, indre bevidsthed og psyke. Mine ture ind og ud af psykiatrien faldt helt til jorden, for pludselig gav tingene mening på en helt anden og mere naturlig måde end før”
TID & STED:
Det sker:
Den 22. maj 2024 på Scandic Kolding
Den 12. juni 2024 på Scandic Hvidovre

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.380, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulig rabat:
Maillisterabat (5 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.