ADHD og kriminalitet
Børn & unge
Kursus

ADHD og kriminel risikoadfærd – Fra viden til handling

Tag også et kig på vores digitale uddannelse “Certificeret specialist i ADHD“.

Få kompetencer til at arbejde med den kriminelle risikoadfærd, som mange ADHD-diagnosticerede borgere udviser, og hjælp dem til at holde sig fra en kriminel løbebane.

Med kurset får du en dag spækket med ekspertviden og praksisnære redskaber, og efter kurset vil du bl.a. have opnået:

  • Viden om ADHD og hjernemæssige implikationer af lidelsen
  • Viden om, hvordan eksperterne diffentialdiagnosticerer på hjerneniveau
  • Viden om årsager til ADHD og årsagssammenhænge mellem lidelsen og kriminalitet
  • Viden om risikovurdering
  • Praksisnære redskaber til at forebygge, at borgerne ender i kriminalitet
  • Praksisnære redskaber til at samarbejde med borgerne om anvendelse af metoder til at regulere arousal-niveau

Du bliver undervist af hjerneforsker, Albert Gjedde, specialist i neuropsykologi, Louise Brückner, og specialpsykolog, Stine Bjerrum Møller.

[STREAMES LIVE] Den 16. marts 2021

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

 

ADHD og den kriminalitetstruede hjerne

ADHD er en af de neuropsykiatriske lidelser i hjernen, der sætter mennesket i forhøjet risiko for at begå kriminalitet. Langt fra alle borgere med ADHD har tendens til en kriminel løbebane. Ikke desto mindre er det en kendsgerning, at der i kriminalitetsstatistikkerne er en overrepræsentation af kriminalitet begået af borgere med en ADHD-diagnose. Risikoen for at begå kriminalitet er altså fordoblet, hvis man har en ADHD-diagnose. Med viden om hjernens påvirkning på kriminel adfærd, årsagssammenhænge og ikke mindst de rette redskaber, har du dog som fagprofessionel langt bedre forudsætninger for at arbejde med den kriminelle risikoadfærd, som dine borgere med ADHD udviser.

Dagens program og undervisere:

Kl. 9.00- 10.30 ADHD og kriminalitet i hjernen?

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der gør folk hyperaktive, impulsive og giver koncentrationsbesvær. Men hvor i hjernen udløses ADHD? Kan hjerner være årsag til kriminalitet? Findes der “pandelaps-ADHD”, “lillehjerne-ADHD” eller “hjernestamme-ADHD”, eller er tilstanden kun et udtryk for frontal dysfunktion? Disse overvejelser og udfordringer gør hjerneforsker, Albert Gjedde, dig meget klogere på. Det sker ved, at Albert Gjedde giver dig ny viden om den kriminelle hjerne med afsæt i:

  • Hvad vi i dag ved om ADHD, og hvordan flere og flere får diagnosen - med rette eller urette. Kan det skyldes mere skærm og mindre kontakt mellem mennesker?
  • Hjernemæssige implikationer af ADHD: Hvor i hjernen har lidelsen sit udspring? Er der forskellige varianter alt efter hvilke funktioner i hjernen, der er forstyrret?
  • Hvordan differentialdiagnosticerer eksperterne på hjerneniveau? Der sniger sig åbenbart en del tilknytningsforstyrrede medmennesker ind i gruppen af ADHD-diagnosticerede personer, fordi et fokuseringsbesvær i relationer mellem mennesker og en emotionel dysregulering kan forveksles med ADHD. Giver det hjernemæssigt mening at skelne mellem de to tilstande?

Kl. 10.30 - 14.00 ADHD og årsager til kriminel risikoadfærd:

Med viden om hjernen har du som fagprofessionel bedre forudsætninger for at lave sammenhænge mellem adfærd, årsager og faktorer i det omgivende sociale miljø, der kan have en beskyttende effekt, og hvilke faktorer der holder borgerne fast i en kriminel løbebane. En af årsagerne til øget kriminalitet skal bl.a. findes i, at borgere med ADHD ofte er impulsive og har en manglende evne til at konsekvensberegne. Derfor er det typisk vanskeligt for borgerne at holde fast i rationelle og fornuftige beslutninger. For at få opkvalificeret årsagssammenhænge mellem ADHD og kriminalitet giver psykolog, Louise Brückner Wiwe, dig indgående viden om:

  • Definitioner af ADHD
  • Årsager til ADHD
  • ”Varianter” af ADHD
  • Årsager til kriminalitet og samspil med sårbar eksekutiv funktion/ADHD og personlighed
  • ADHD og kriminalitet - årsagssammenhænge
  • Risikovurdering

Kl.14.00 - 16.00 Fra viden til handlingsorienterede redskaber:

Naturligt søger borgere med ADHD social accept og anerkendelse, men det har angiveligt den konsekvens, at nogle borgere er nemmere at manipulere til at udøve grænseløs adfærd. Spørgsmålet er, hvor du som fagprofessionel kan sætte ind? For at forebygge og undgå yderligere kriminalisering af dine borgere med ADHD kræver det, at du ved, hvilken adfærd du skal reagere på, og hvordan du skal håndtere dine borgeres udfordringer og adfærd.

Psykolog, Stine Bjerrum Møller, giver dig praksisnære redskaber til:

  • At håndtere uro, vrede og impulsiv adfærd i selve situationen samt redskaber til at forebygge, at borgerne ikke ender i en kriminel løbebane
  • Samtaleteknikker
  • At samarbejde med borgeren om anvendelse af metoder til at regulere arousal
  • At arbejde med dig selv, så du bedre kan hjælpe dine borgere med deres udfordringer

Dagens undervisere

Albert-Gjedde
Klik for at se
Louise-Brückner
Klik for at se
Stine-Bjerrum-Møller
Klik for at se
Albert-Gjedde
Albert Gjedde
professor i translationel neurobiologi ved Syddansk Universitets kliniske institut og Odense Universitetshospitals nuklearmedicinske afdeling.
Albert Gjedde er tidligere institutleder ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital og direktør ved Montreal Neurological Institute ved McGill University i Montreal, Canada.
Louise-Brückner
Louise Brückner Wiwe
specialist og supervisor i neuropsykologi og psykopatologi, erfaren underviser og supervisor med egen praksis
Louise Brückner Wiwe har gennem årene specialiseret sig i supervision og udredning af borgere med mange former for vanskeligheder samt borgere underlagt retspsykiatriske foranstaltninger. Hun har desuden udviklet Brückner Boksen og undervist i anvendelse af dette analyseredskab til forståelse af og tilgang til komplekse borgere.
Stine-Bjerrum-Møller
Stine Bjerrum Møller
specialpsykolog, lektor på Syddansk Universitet, institut for psykologi og Afdeling for Traume og Tortur, Region Syddanmark
Stine Bjerrum Møller har arbejdet i psykiatrien siden 2003, først i Næstved og siden på Sct. Hans i retspsykiatrien og på forskellige centre i almenpsykiatrien i Region Hovedstaden med klinik, forskning og ledelse. Stine Bjerrum Møllers faglige interesse er inden for psykoterapi, psykiatriske problemstillinger og den kognitive adfærdsterapeutiske tænkning. Særligt har hun arbejdet med vrede og aggressiv adfærd i retspsykiatrien.
TID & STED:
Vælg mellem:
[STREAMES LIVE] Den 10. februar 2021 via Microsoft Teams. Link sendes direkte til din mail.
[STREAMES LIVE] Den 16. marts 2021 via Microsoft Teams. Link sendes direkte til din mail.

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 2.557, - ekskl. moms. .

Mulig rabat
Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan I få rabat. Læs mere her
Maillisterabat (op til 10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% yderligere i rabat allerede ved første tilmelding.