Energivampyrer: Hvordan de dræner vores energi og påvirker vores velvære - Seminarer
Personlig udvikling
Artikel

Energivampyrer: Hvordan de dræner vores energi og påvirker vores velvære

Energivampyrer dræner vores energi og påvirker vores velvære negativt. Denne artikel udforsker, hvordan de påvirker os, og hvordan vi kan beskytte os mod deres indflydelse.

Af Seminarer.dk
energivampyrer
Energivampyr er et begreb, der beskriver personer eller situationer, der dræner en persons energi og påvirker deres følelsesmæssige og mentale velvære negativt. I denne artikel vil vi udforske, hvordan energivampyrer påvirker vores liv, og hvordan vi kan beskytte os selv mod deres indflydelse.

Hvad er en energivampyr?

En energivampyr er en person, der konstant tapper energi fra andre omkring dem. De kan gøre dette bevidst eller ubevidst og kan manifestere sig som en ven, kollega, familiemedlem eller endda en fremmed. Energivampyrer har en tendens til at søge opmærksomhed, dominere samtaler, kritisere eller manipulere andre for at få deres energi. Nogle gange kan de også have en offermentalitet, hvor de får sympati og støtte fra andre, mens de dræner deres energi.

Se relevant arrangement: Rollemodel eller energivampyr?

Hvordan påvirker energivampyrer vores velvære?

Energivampyrer kan påvirke vores velvære på flere måder:

  1. Fysisk udmattelse: Konstant udsættelse for energivampyrer kan føre til fysisk udmattelse, da vores kroppe forsøger at kompensere for den manglende energi.
  2. Emotionel belastning: Energivampyrer kan forårsage emotionel belastning ved at skabe konstant negativitet og drama omkring sig.
  3. Mentalt pres: Når vi konstant skal beskytte os selv mod energivampyrer, kan det føre til mentalt pres og en følelse af at være på vagt hele tiden.
  4. Dårlige vaner: For at håndtere den konstante energidræning kan vi udvikle dårlige vaner som overspisning, overdreven brug af alkohol eller stoffer, og isolere os selv fra andre for at finde en form for lettelse.
  5. Deteriorering af relationer: Energivampyrer kan skabe konflikter og spændinger i vores relationer, hvilket kan føre til, at vi trækker os tilbage fra venskaber og familieforhold.

Sådan beskytter du dig selv mod energivampyrer

For at beskytte dig selv mod energivampyrer er det vigtigt at være opmærksom på deres adfærd og udvikle strategier for at minimere deres indflydelse på dit liv. Her er nogle forslag til, hvordan du kan gøre dette:

  1. Sæt grænser: Lær at sige nej og sæt klare grænser for, hvad du vil acceptere fra energivampyrer. Det kan betyde at begrænse den tid, du tilbringer sammen med dem, eller at undgå at engagere dig i deres drama.
  2. Beskyt din energi: Lær at beskytte din energi ved at omgive dig selv med positive mennesker, der støtter og løfter dig op. Praktiser også selvpleje og aktiviteter, der genopfylder din energi, såsom meditation, motion og hobbyer, der bringer dig glæde.
  3. Vær opmærksom på dine følelser: Lær at genkende, hvordan du føler dig, når du er i nærheden af en energivampyr. Hvis du konstant føler dig udmattet, drænet eller negativ, kan det være et tegn på, at du skal trække dig tilbage og beskytte din energi.
  4. Kommunikér åbent og ærligt: Hvis du føler, at en person i dit liv er en energivampyr, kan det være nyttigt at have en åben og ærlig samtale med dem om, hvordan deres adfærd påvirker dig. Dette kan hjælpe dem med at blive mere bevidste om deres adfærd og give jer mulighed for at finde en løsning sammen.
  5. Søg professionel hjælp: Hvis du har svært ved at håndtere energivampyrer på egen hånd, kan det være nyttigt at søge professionel hjælp, såsom en terapeut eller rådgiver, der kan hjælpe dig med at udvikle strategier for at beskytte dig selv og dit velvære.

Energivampyrer kan have en betydelig indflydelse på vores mentale og følelsesmæssige velvære, og det er vigtigt at være opmærksom på deres tilstedeværelse i vores liv. Ved at sætte grænser, beskytte vores energi og søge støtte fra positive mennesker og professionelle, kan vi minimere energivampyrernes indflydelse og skabe et sundere og mere harmonisk liv for os selv. Husk, at du har ret til at beskytte din energi og vælge de mennesker, du ønsker at omgive dig med. Ved at tage skridt til at beskytte dig selv mod energivampyrer, investerer du i dit eget velvære og langvarige lykke.

Kursus: Rollemodel eller energivampyr?

Kom på heldagskursus og bliv klogere på begrebet energivampyr.

På dette kursus, ledet af ledelsesrådgiver Tine Nyholm, introduceres du for Væredygtig ledelse, en metode, der styrker energi, tillid, relationer og arbejdsglæde. Væredygtig ledelse understøtter sammenhold, solidaritet og mental sundhed gennem dialogbaseret samarbejde og anerkendende, målrettet engagement. Autentisk nærvær i interaktioner opbygger tillid og styrker relationer.

Kurset inkluderer bl.a.:

  • Forståelse af forskellige energivampyr-typer – de negative, de “positive” og de skjulte – samt deres indvirkning på omgivelserne
  • Indblik i, hvordan du som leder fungerer som en rollemodel (i stedet for en energivampyr) og effekten på energi, arbejdsmiljø og tillidsniveauet på arbejdspladsen
  • Viden om betydningen af psykologisk og social kapital for mental sundhed og hvordan personligt lederskab, baseret på Væredygtig ledelse, danner grundlaget for autenticitet og håndtering af arbejdssituationer

Vær opmærksom på, at kursusdagens indhold ikke reflekterer denne artikels indhold. Du kan læse meget mere om dagen her.

Relevante arrangementer

Rollemodel eller energivampyr?
Kursus

Rollemodel eller energivampyr?

Jylland & Sjælland

På dette kursus med ledelsesrådgiver Tine Nyholm lærer du om Væredygtig ledelse – en tilgang, der styrker energi, tillid, relationer og arbejdsglæde. Væredygtig ledelse fremmer samhørighed, solidaritet og mental sundhed gennem dialogbaseret samarbejde og anerkendende, formålsorienteret forpligtelse.

På kurset får du bl.a.:

Kendskab til forskellige typer af energivampyrer – de negative, de ”positive” og de skjulte energivampyrer – og hvordan de påvirker omgivelserne Indsigt i, hvordan du som leder er en rollemodel (fremfor en energivampyr) – og hvilken indvirkning det har på energi, arbejdsklima og graden af tillid på arbejdspladsen Redskaber til at løfte fællesskaber og forandringer i praksis med et ledelsesværktøj og en samskabelsesmodel, der tydeliggør, hvordan Væredygtig ledelse på samme tid giver selvledelse, medbestemmelse og ansvarlighed

… og meget mere. Læs mere herunder.

Læs mere
Salutogen & regenerativ ledelse
Kursus

Salutogen & regenerativ ledelse

Jylland & Sjælland

Denne kursusdag præsenterer for første gang i Danmark en ny og banebrydende sammenlægning af to værdi-, lærings- og helhedsorienterede ledelsesbegreber: Salutogen ledelse og regenerativ ledelse. De to koncepter beriger hinanden og kan sammen tilbyde en bæredygtig og langtidsholdbar vej for fremtidens ledere, medarbejdere og et vellykket arbejdsliv.

På dagen kommer du i selskab med forsker og sundhedsinnovator Peter Thybo samt ph.d. i naturpsykologi Simon Høegmark. Sammen giver de dig bl.a.:

Indsigt i evidensbaserede salutogene lære- og udviklingsprocesser og de vigtigste beskyttende faktorer bag udvikling af langtidsfriske ledere og medarbejdere – samt hvordan du konkret kan fremme disse faktorer i praksis Konkrete redskaber til at føre salutogen ledelse ud i praksis i en kompleks og foranderlig verden i et højt tempo Værktøjer til, hvordan du rammer et højt motivationsniveau hos medarbejdere ved at kunne finde det effektive ”sweet spot” mellem opgavens krav og medarbejderens ressourcer Indsigt i naturens udfoldelse, rytmer og organiske processer Inspiration til at skabe ledelse, der har en stærkere forbundethed med naturen, herunder ledelse ud fra naturens syv principper Indsigt i den evidensbaserede NBMC-metode (Nature, Body, Mind, Community)
Læs mere
Den neuroaffektive forståelse
Kursus

Den neuroaffektive forståelse

Jylland & Sjælland
Læs mere
Sådan leder du med mere nærvær og mindre autopilot
Kursus

Sådan leder du med mere nærvær og mindre autopilot

Jylland & Sjælland

En kursusdag om neuroaffektiv ledelse

Ønsker du at lære noget revolutionerende nyt om ledelse af mennesker? Så vær med på denne kursusdag, hvor ledelsescoach og psykoterapeut Peter Kofoed stiller skarpt på neuroaffektiv ledelse. 

Med fra kurset tager du håndgribelige værktøjer, som både du og dine medarbejdere med det samme vil kunne mærke effekten af.

Foruden at blive klædt på med konkrete værktøjer, vil du på kurset:

Blive bevidst om dit personlige lederskab Få indblik i, hvordan dit eget nervesystem spiller sammen med dine medarbejderes, og hvordan en bevidsthed om det kan skærpe fundamentet for den psykologiske tryghed på arbejdspladsen/i dit team/din afdeling Lære at forstå dine egne og medarbejdernes neuroaffektive kompasser bedre Lære, hvordan du kan skabe mødeøjeblikke med dine medarbejdere, som fremmer udvikling og motivation hos dem Blive bevidst om din autoritet og måde at forvalte autoritet på Få konkret, praksisorienteret og forskningsbaseret viden om psykologi, biologi, neurologi og socialpsykologi, som vil give dig en bedre forståelse af dig selv som menneske og som leder

Læs mere om den inspirerende kursusdag herunder.

Læs mere